Nieuw participatiemodel: Inwoners adviseren via participatiefora en participatieraad
Nieuw participatiemodel:
Inwoners krijgen de mogelijkheid om te adviseren via diverse participatiefora en een participatieraad. Dit model is ontworpen om inwoners actief te betrekken bij besluitvormingsprocessen en beleidsontwikkeling.
Afgelopen legislatuur werden meer dan 100 infovergaderingen georganiseerd
Infovergaderingen:
Gedurende de afgelopen legislatuur zijn er meer dan 100 infovergaderingen gehouden. Deze bijeenkomsten zijn cruciaal voor het informeren van inwoners en het bevorderen van transparantie en betrokkenheid.
Participatiemodel: afstemming van verschillende adviesraden door burgers
Hoe: We richten acht participatiefora op om verschillende doelgroepen opregelmatige wijze bij het beleid te betrekken.
De nieuwe gemeente heeft aanleiding gegeven tot het afstemmen van verschillende adviesraden. Burgers kregen de gelegenheid om zelf het participatiemodel uit te tekenen, wat resulteerde in specifieke fora voor jeugd, verenigingen, vrije tijd, ruimtelijke ordening (GECORO), personen met een handicap, senioren, het Huis van het Kind, en landbouw.
Participatieraad: elk participatieforum vaardigt twee leden af voor de participatieraad
Kruisbestuiving:
De participatieraad is essentieel voor de kruisbestuiving tussen de verschillende participatiefora. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van elkaars activiteiten en bevordert samenwerking en synergie tussen de verschillende groepen.
Projectparticipatie
Kennis en ervaring van burgers:
Projectparticipatie maakt optimaal gebruik van de kennis en ervaring van burgers. Dit leidt tot effectiever beleid en een makkelijkere implementatie van projecten. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn het kerkenbeleidsplan, de herontwikkeling van de Commanderij, de sportzone, de zorgzame buurten, jeugdmascotte Oudsie en de nieuwe speeltuintjes.